Ameriški predsedniki – anekdote

Kako si je svet zapomnil ameriške predsednike? 

V letu 2017 so Združene države Amerike dobile že svojega 45. predsednika. Spomin na vsakega od dosedanjih predsednikov se je med ljudmi ohranil predvsem po zanimivostih in anekdotah. Tečaj angleščine je odlična priložnost za pogovor o njih.

  • George Washington – 1. predsednik ZDA

Kot prvi ameriški predsednik George Washington nikoli ni živel v Beli hiši, saj v njegovem času ameriška prestolnica ni bila v Washingtonu, temveč v Philadelphii. Bil je tudi edini, ki ni bil član nobene politične stranke.

  • Martin Van Buren – 8. predsednik ZDA

Martin Van Buren je bil prvi predsednik, ki je nastopil funkcijo kot ameriški državljan, saj so imeli vsi pred njim še vedno britansko državljanstvo.

  • Abraham Lincoln – 16. predsednik ZDA

Je eden bolj znanih ameriških predsednikov, saj je predsedoval med ameriško državljansko vojno. Med drugim je imel zasluge za odpravo suženjstva. Nad njim je bil izveden atentat. Pred nastopom svoje funkcije je bil točaj in solastnik salona Berry and Lincoln.

  • Andrew Johnson – 17. predsednik ZDA

Andrew Johnson je bil edini predsednik v zgodovini, ki je pred svojim nastopom opravljal poklic krojača. Nosil je samo obleke, ki jih je ukrojil sam, kot predsednik pa se je pogosto oglasil pri krojačih in jih pozdravil.

  • James Abram Garfield – 20. predsednik ZDA

James Abram Garfield je bil prvi predsednik, ki se je imel priložnost pogovarjati po telefonu. Njegov sogovornik je bil izumitelj telefona Alexander Graham Bell. Garfield mu je rekel naslednje besede: »Please speak a little more slowly.« (Prosim, govorite malo počaseje.)

  • Theodore »Teddy« Roosevelt – 26. predsednik ZDA

Plišasti medvedki oziroma »Teddy Bears« so dobili ime prav po Rooseveltu, saj so mediji poročali o tem, kako Roosevelt na lovu ni hotel ustreliti medvedjega mladiča. Ta novica je navdušila proizvajalce igrač, ki so na trg njemu v čast poslali plišaste medvedke.

  • Herbert Clark Hoover – 31. predsednik ZDA

Svojim hišnim strežajem in služkinjam je ukazal, da morajo spustiti svoj pogled, ko gre mimo njih. Kdor ukaza ni upošteval, je bil odpuščen.

  • Richard Milhous Nixon – 37. predsednik ZDA

Bil je prvi predsednik, ki je obiskal vseh 50 ameriških zveznih držav in Kitajsko. Je tudi edini, ki je odstopil.

  • George H. W. Bush – 41. predsednik ZDA

George H. W. Bush je imel na sestanku z japonskim ministrskim predsednikom nerodno nesrečo, saj ga je pobruhal. Po tem dogodku je japonščina dobila nov izraz, »Bushusuru«, kar pomeni »to do the Bush thing«, »narediti Bushevo stvar«, torej bruhati v javnosti.

Tečaj angleščine odpira obzorja

To je le nekaj zanimivih dejstev o ameriških predsednikih. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula omogoča spoznavanje tudi drugih zanimivosti.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.