Življenje ameriških pionirjev

Amerika je vse, odkar smo jo Evropejci odkrili, veljala za deželo, kjer se lahko uresničijo sanje. Mnogi so zapustili svoj dom in se odpravili na novo celino iskat srečo in uspeh. Ameriški pionirji so začrtali mnogo poti in pustili za sabo še več zanimivih zgodb. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate s kulturnimi posebnostmi Amerike.

Ulice New Yorka konec 19. stoletja.

Veliko priseljevanje – sestavni del ameriške identitete

Prvi evropski priseljenci so s svojim življenjem na ameriški celini prispevali pomemben del današnje ameriške zavesti. Množična migracija in naseljevanje sta namreč zahtevala veliko odločenosti in poguma ter pomagala ustvariti današnje ameriške vrednote (values) in navade (custom).

Želja po novih priložnostih in zlata mrzlica

tečaj angleščine

Golden Rush.

Prvi prišleki so zapustili Evropo v želji po lastni posesti, pritegnile so jih neskončne možnosti in svoboda (freedom). Celino so poselili v dveh migracijskih valovih (waves) med letoma 1760 in 1850, še posebej pa je migracijo spodbujala zlata mrzlica (Golden Rush) leta 1848, ko so se ljudje množično priseljevali v Kalifornijo, da bi obogateli z zlato rudo (ore).

Odkup teritorija od Francije

Leta 1803 je Thomas Jefferson, tretji predsednik Združenih držav Amerike, dosegel pomemben diplomatski (diplomatic) uspeh, imenovan Louisiana Purchase. Od Francije, ki je bila takrat pod Napoleonovo vladavino (rule), je namreč odkupil ozemlje (territory), imenovano Louisiana.

Tja so poslali odpravo, ki sta jo vodila Meriwether Lewis in William Clarke. Njuna naloga (task) je bila najti povezavo med reko Misisipi in Tihim oceanom. Njuna ekspedicija je bila uspešna in izrednega pomena za ameriške priseljence, saj sta prva narisala podrobne (detailed) zemljevide, poimenovala marsikatero reko in naravno znamenitost ter navezala stike z indijanskim prebivalstvom. Pred njima je bilo ozemlje ob tej poti (trail) še vedno povsem neznano.

The Donner Party – sanje, sprevržene v nočno moro

tečaj angleščine

Takrat nepoznan ameriški teren.

Takrat nepoznan ameriški teren (terrain) ne pozna le zgodb o uspehu, temveč tudi takšne, kjer se ameriške sanje niso uresničile. Ena od njih je grozljiva zgodba skupine družin, med njimi družine Donner, ki so se leta 1846 odpravile na več kot 4000 kilometrov dolgo pot v Kalifornijo. Kljub svarilom (warnings) so odšli po novi poti, o kateri je v svoji knjigi pisal Landsford W. Hastings, ki je prihajajoče skupine ljudi celo vodil prek sporočil, ki jih je puščal med preizkušanjem svoje bližnjice (shortcut).

Potek odprave je bil izredno nesrečen, saj jih je med težko potjo, ki je trajala dlje od pričakovanj (expectations), upočasnil še sneg oziroma zaradi njega niso mogli nadaljevati. Nesrečna zgodba je odmevala predvsem zato, ker so se obupno lačni člani odprave zatekli k ljudožerstvu (cannibalism).

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

Zgodb o ameriških pionirjih je še veliko. Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula je priložnost, da izveste več o kulturi in zanimivi zgodovini Združenih držav Amerike.