Najpogostejši stereotipi o Američanih

Zbrali smo nekaj najbolj pogostih stereotipnih prepričanj o ameriškem narodu. Če vas zanima še kaj več o Američanih in ameriški kulturi, je mogoče pravi čas, da obiščete tečaj angleščine.

1. stereotip: Američani so patrioti

Iz filmov in TV-serij smo se naučili, da so Američani izjemno ponosni (proud) na svojo državo. In zakaj ne bi bili? Amerika je za mnoge obljubljena dežela (the promised land), kjer lahko uspe vsakomur. A to še ne pomeni, da preostali svet zanje ne obstaja. Mnogi Američani prav radi potujejo (travel) in spoznavajo druge narode (nations).

2. stereotip: Američani so debeli

Splošno znano je, da imajo Američani velike težave s prekomerno težo (excess weight). Leta 2012 je bilo predebelih ali pa je pestila prekomerna teža skoraj 70 odstotkov Američanov. A gre za mnogo širši problem, ki ni omejen (limited to) samo na ZDA. Tudi Slovenija in druge razvite (developed) države se vse bolj spopadajo s problemom debelosti (obesity), še posebej pri otrocih. Po številu debelih otrok je namreč Slovenija na četrtem mestu, takoj za nami pa so ZDA.

3. stereotip: Vsak Američan ima doma vsaj en kos orožja

tečaj angleščineO problematiki strelnega orožja (firearm) v ZDA veliko pove podatek, da je leta 2006 za posledicami (consequences) strelnih ran umrlo več kot 10 tisoč Američanov. Manj znano pa je, da jih več umre zaradi samomorov (suicides) kot umorov (murders). Nobena skrivnost ni, da je orožarski lobi (lobby) v ZDA zelo močan in da se orožje da kupiti praktično povsod. V ogled vam priporočamo dokumentarec Bowling for Columbine, ki raziskuje nasilno naravo (violent nature) Američanov.

4. stereotip: Američani so nerazgledani

Na spletu lahko najdemo množico posnetkov, ki Američane prikazujejo kot nevedne (ignorant), še posebej, kar se tiče geografije (geography). Nekateri to razlagajo s tem, da Američani le redko potujejo (travel) zunaj ZDA, čeprav ima potni list (passport) skoraj 40 odstotkov prebivalcev. Seveda obstajajo Američani, ki jih svet zunaj Amerike (outside world) enostavno ne zanima, a tako vrsto ljudi najdemo povsod, ne le v ZDA. Ste prepričani, da poznate vse prestolnice (capitals) evropskih držav, da ne govorimo o drugih celinah?

5. stereotip: Vsi Američani radi nosijo superge

tečaj angleščineAmeričane neredko spoznamo po njihovi obutvi (footwear). A superge (sneakers) niso le obvezna oprema turistov, Američani jih radi nosijo tudi doma. Moda (fashion) se resda spreminja iz leta v leto, a superge so večne. Pri tako pestri izbiri (wide selection) različnih modelov res ni težko najti ustreznega para, poleg tega so izjemno udobni (comfortable) in tako idealni za dolgotrajno hojo (walking).

Tečaj angleščine: več kot le učenje slovnice

Tečaj angleščine je odlična priložnost za vroče debate o stereotipih. Pri takih temah postanejo pogovori glasnejši in burnejši. Toplo vabljeni na tečaj angleščine v jezikovno šolo Lingula, kjer boste med drugim lahko izvedeli še več o Američanih in njihovi kulturi.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.