Presenetljiva dejstva o irskih pisateljih

Irska ali Emerald Isle je s svojo zeleno naravo navdihnila mnogo pisateljev in pesnikov. Ti za sabo niso pustili le obširnega opusa, temveč tudi presenetljive anekdote. Emerald Isle je poetično ime, ki ga je Irski dal William Drennan v pesmi »When Erin First Rose«. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da se spoznate z irsko kulturo.

tečaj angleščine

Irska je s svojo zeleno naravo navdihnila mnogo pisateljev in pesnikov.

James Joyce – pretepaški strateg

tečaj angleščine

James Joyce.

James Joyce, slavni irski avtor romana Ulikses, je spoznal Ernesta Hemingwaya v Parizu sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja. Oba sta proste večere rada preživela ob pijači, zato sta začela skupaj zahajati v bare in kavarne.

Joyce je bil znan po svoji neatletski (nonathletic) postavi in očeh, ki so izgubljale vid (sight). A mu to ni preprečilo, da bi koga izzval k pretepu. Njegova taktika (tactic) pa je vključevala njegovega pivskega prijatelja, ki je bil visok in močan ter se ni branil pretepanja. Joyce se je namreč skril za Hemingwayev hrbet (back) in ga pozval z besedami: »Deal with him, Hemingway. Deal with him.«

Oscar Wilde – literarni feminist

tečaj angleščine

Oscar Wilde.

Oscar Wilde, znan po svojem smislu za humor, velja predvsem za dramatika in esteta. Med letoma 1887 in 1889 pa je imel tudi nekoliko drugačno, skrito (hidden) kariero. Pred izidom njegovega edinega romana, Slike Doriana Graya, je postal urednik viktorijanske ženske revije The Lady’s World. Njeno naslovnico je krasila ženska figura na piedestalu, ki je v roki držala knjigo, medtem ko je opazovala svoj odsev v ogledalu.

Wilde je revijo preimenoval (renamed) v The Woman’s World in spremenil naslovnico (front page). Kolumne z najnovejšimi trači (gossip) je povzdignil s prispevkom Wilde’s Literary Notes. Njegov asistent Arthur Fish je izjavil, da so Oscarja Wilda uredniške naloge izmučile in je nad njimi obupal že pri četrti številki. Kljub vsemu je v tem času pomagal oblikovati format revije, ki je ženske obravnaval enakopravno z moškimi. Ni se ukvarjal le s tem, kaj ženske nosijo (wear), temveč s tem, kaj mislijo.

Seamus Heaney – poskakujoči strah

Pesnik, ki je za svoje delo prejel Nobelovo nagrado, je odrasel na kmetiji v Derryju na Severnem Irskem. V nekem intervjuju je priznal svoj nenavadni (unusual) veliki strah. Pesnika je vedno navdihovala (inspired) čudovita narava, ki ga je spremljala že od otroštva in se je vseskozi pojavljala v njegovi poeziji. Vseeno pa so bili čudoviti travniki in gozdovi polni bitij, ki se jih je pesnik tako bal, da o njih govori tudi v svoji prvi pesmi Death of a Naturalist. O svojem odzivu na žabe (frogs) je zapisal naslednje verze: »They were croaking, and it was a very kind of sinister croak, a kind of chorus of croaking, and it just was scaresome to me… the sense of the gross, physical frogginess of them all and the sound they made.«

Sydney Owenson – prvi cosplay

tečaj angleščine

Sydney Owenson.

Sydney Owenson, znana tudi kot Lady Morgan, je bila irska pisateljica. Zaslovela je predvsem kot avtorica romana The Wild Irish Girl: A National Tale iz leta 1806. Roman sledi Angležu Horatiu, ki se zaljubi v čudesa (wonders) življenja na Irskem, ki jih pooseblja irsko dekle plemiškega rodu Glorvina. Roman, ki je napol ljubezenska zgodba in napol kulturnozgodovinska pripoved, s katerim je avtorica nastopila skoraj kot političarka, je bil tako priljubljen, da je Lady Morgan začela trend zgodnje ljubiteljske kulture s cosplayem. Za zabavanje londonskih elit se je namreč začela oblačiti kot Glorvina iz svoje knjige in tako pridobila ogromno pozornosti (attention).

Flann O’Brien – znanstveni prerok

Brian O’Nolan, katerega psevdonim je Flann O’Brien, je s knjigo Tretji policaj iz leta 1940 zaslovel šele po svoji smrti, saj je bila izdana posmrtno (posthumously) leta 1966. Roman govori o policistu, ki postane bolj kolo kakor človek, noč predstavlja kot črno sajasto (sooty) snov v atmosferi, potovanje pa kot iluzijo (illusion). Nekateri verjamejo, da je bil genij postmodernizma pravzaprav prerok (prophet) v znanosti. Uspešno naj bi namreč napovedal nekatera znanstvena odkritja dvajsetega stoletja, o katerih se za časa njegovega življenja še ni govorilo. Nekateri znanstveniki so v O’Brienovih poglavjih našli skorajšnje opise sodobnih eksperimentov v termodinamiki, matematiki in atomski teoriji.

Tečaj angleščine z izkušenimi učitelji

Da bi izvedeli še več zanimivosti o literaturi in kulturnih značilnosti Irske, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer vas izkušeni učitelji motivirajo, da postanete odlični govorci in še boljši poznavalci jezika in kulture.