Američani in znamenita 20. leta

Kako so Američani preživljali prosti čas v 20. letih 20. stoletja?

Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznamo nekatere dele ameriške zgodovine, o katerih v običajni šoli nismo govorili. Vas zanima, kako so pred dobrim stoletjem Američani preživljali prosti čas?

tečaj angleščine

Rjoveča dvajseta so obdobje, ko je v Ameriki vladala prohibicija.

Govorite tišje, prosim.

Rjoveča dvajseta (the Roaring Twenties) so obdobje, ko je v Ameriki vladala prohibicija (prohibition) oziroma prepoved uživanja, prodaje in transporta alkohola. Ta je začela veljati (to go into effect) 17. januarja 1920, ko so k ameriški ustavi dodali 18. amandma (18th Amendment). Zato so Američani začeli skrivaj obiskovati znamenite točilnice rjovečih dvajsetih (speakeasy), kjer so se lahko predajali omenjeni skušnjavi. Ker so se bali, da bi jih preganjala policija, so bile tovrstne točilnice kraji, o katerih se je le šušljalo oziroma govorilo potiho – speak easy.

Zlata doba športa

To desetletje poznamo tudi pod imenom zlata doba športa (the golden era of sports). Takrat so športni dogodki v živo (live sports) postali izredno priljubljeni, zlasti bejzbol (baseball), katerega zvezda je bil Babe Ruth, in boks (boxing).

Novi mediji

  • Pred stoletjem so oglaševalci (advertisers) za oglaševanje svojih storitev uporabljali radio, ki se je takrat razširil po ameriških domovih.
  • Pogosta oblika zabave (entertainment) je bil tudi obisk kina. Film je bil takrat razvijajoča se umetniška oblika (nascent art form), zato je bil še toliko bolj zanimiv, gledalci pa so si lahko ogledali tudi filmske napovednike (trailers).
  • Leta 1923 pa je izšla tudi prva številka (inaugural issue) tednika (weekly newspaper) Time.
tečaj angleščine

Doba džeza (The jazz age)

Plesni maratoni in moda

Pari so se pogosto prijavljali na plesna tekmovanja oziroma maratone (dance marathons), ki so lahko trajali tudi tedne ali mesece. To je bila tudi doba džeza (The jazz age), ki je bila znana po lahkotnih pesmih (lively songs). Za to obdobje so bile značilne tudi flapper girls. Te so svojo lepoto poudarile s kratkimi lasmi (short hair), svetlečimi oblekami (flashy gowns) in rdečilom (red lipstick).

Tečaj angleščine omogoča spoznavanje kulture

Obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da se boste naučili še marsikaj zanimivega o ameriški kulturi in zgodovini.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.