Najpogostejši stereotipi o Angležih

V povezavi z Angleži kroži mnogo stereotipov, od katerih so nekateri duhoviti, drugi pa vzbujajo zgražanje. Za vas smo zbrali nekaj najbolj pogostih stereotipov o angleškem narodu. Bi radi o angleških navadah in kulturi izvedeli še več? Potem je tečaj angleščine idealna priložnost.

tečaj angleščine

Poznate stereotipe o Angležih?

Angleži so nori na čaj

Gotovo ste že slišali za angleško navado (custom) pitja čaja ob petih popoldan. Britanci najraje posežejo po pravem črnem čaju (black tea), ki mu dodajo mleko (milk). A naziv (title) največjih pivcev čaja pravzaprav pripada Turkom. Turek (Turk) na leto povprečno porabi kar tri kilograme čaja. Turkom sledijo Irci, medtem ko so Britanci na tretjem mestu s slabima dvema kilogramoma (two kilograms) čaja na osebo.

Angleži radi stojijo v vrsti

tečaj angleščineČeprav bi težko rekli, da kdorkoli rad stoji v vrsti, boste težko našli Angleža, ki bi se vrival (push one’s way). Preskakovanje vrste (queue jumping) namreč velja za zelo nesramno (rude) početje. Tudi sicer so Angleži znani po svojih lepih manirah (good manners) in vljudnosti (politeness), besede »oprostite« (excuse me), »hvala« (thank you) in »prosim« (please) pa so v uporabi večkrat dnevno.

Angleži se najraje pogovarjajo o vremenu

Že res, da je vreme (weather) priljubljena tema (topic) pogovorov med Angleži, a nič drugače ni tudi pri nas ali v katerikoli drugi državi. Vreme je namreč nevtralna (neutral) tematika, o kateri se lahko pogovarjaš s komerkoli. Prav tako je odličen način, da prebijemo led (break the ice) v težjih situacijah, kot je recimo ali prvi zmenek (first date).

Angleži obožujejo kraljevo družino

Poroka (wedding) princa Williama in Kate Middleton leta 2011, rojstvo (birth) njunih otrok ali pa nedavni visoki jubilej (jubilee) kraljice Elizabete so samo nekateri izmed dogodkov, ki jih Angleži z veseljem praznujejo. V ta namen organizirajo zabave (parties), mahajo z zastavicami (flags) in prodajajo spominke (souvenirs) s podobami kraljeve družine (royal family), ki gredo za med. Če zna kdo pripraviti odlično zabavo, so to zagotovo Angleži.

Vsi Angleži igrajo kriket

tečaj angleščineČeprav njegova zgodovina sega v 16. stoletje (century), kriket še zdaleč ni najbolj priljubljen šport v Angliji. Z njim so najbolj obsedeni (obsessed) v Indiji, Pakistanu in Bangladešu. Angleži, po drugi strani, najraje spremljajo nogomet (football), tesno za njim sta tudi tenis (tennis) in ragbi (rugby). Vsekakor pa je šport pomemben del angleške kulture (English culture) in poleg vremena tematika mnogih pogovorov.

Angleška hrana je neokusna

Ocvrto ribo in krompirček (fish and chips), pastirjevo pito (shepherd’s pie) ter klobase in krompirjev pire (bangers and mash) bi težko označili za kulinarični presežek. A pri tako pestri izbiri restavracij z vsega sveta, kot jo ima Anglija, težko kdorkoli ostane lačen. Čeprav se angleške kulinarike drži slab sloves (bad reputation), se s pojavom kuharskih oddaj (cooking shows), ki jih gostijo zvezdniški kuharski mojstri (celebrity chefs), stvari obračajo na bolje. Prav tako ne gre prezreti podatka, da med najboljšimi desetimi restavracijami na svetu dve najdemo prav v Londonu.

Najsodobnejši tečaj angleščine

Tečaj angleščine ni le učenje slovnice in besedišča, temveč tudi spoznavanje kulture naroda. V jezikovni šoli Lingula vam bomo pomagali, da boste ob naslednjem obisku Anglije suvereno spregovorili v angleščini.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.