Zadnje britanske kraljeve poroke

Čeprav je Velika Britanija parlamentarna monarhija, kjer ima kraljeva družina le še predstavniško funkcijo, ta še vedno uživa veliko priljubljenost, še posebno veliko pozornosti pa pritegnejo kraljeve poroke. Tečaj angleščine je odlična priložnost, da spoznate tudi to plat britanske kulture.

tečaj angleščine

Poroka z neplemkinjo

Poroka princa Williama s Catherine Middleton 29. aprila 2011 je modernizirala navade monarhije, saj je bil princ William prvi vse od leta 1660, ki se je poročil z neplemkinjo, pripadnico srednjega razreda. Poročila sta se v Westminster Abbey, pot do oltarja pa je bila okrašena z angleškimi javorovimi drevesi (maple trees), ki sta jih potem dala presaditi v bližino svojega doma.

Namesto poročnih daril sta napisala seznam dobrodelnih organizacij (charity organizations), ki so jim gostje darovali sredstva. Njuna poroka je monarhijo (monarchy) približala ljudem, še posebej mladim, ki so spet začeli kazati večje zanimanje za kraljevo družino.

Zmenek na slepo

Prince Harry in Meghan Markle sta se spoznala na zmenku, ki ga je organizirala skupna prijateljica. Poročila sta se 19. maja 2018. Meghan je do oltarja pospremil princ Charles, ker je imel njen oče težave z zdravjem. Princ Harry je za svojo poročno pričo (best man) izbral brata Williama. Na kraljevih porokah ponavadi prič sicer ni, vendar sta William in Harry to tradicijo prekinila. Po poroki sta tako Harry kakor Meghan dobila nova naziva: Harry je postal vojvoda (Duke of Sussex), Meghan pa vojvodinja (Duchess of Sussex). Naziva princesa ne more dobiti, saj ni bila rojena v kraljevi družini, prav tako pa je morala opustiti svojo igralsko kariero in biti krščena v anglikanski cerkvi.

2500 gostov na svatbi

Potem ko je princ Charles v nekem intervjuju dejal, da je »30 let dobra starost za poroko«, je britansko ljudstvo komaj čakalo, da spozna njegovo izbranko. Lady Diana Spencer je dobila vzdevek Shy Di, saj se je izogibala komentiranju njunega odnosa (relationship).

Na njuno poroko 29. julija 1981 je bilo povabljenih okoli 2500 gostov, po televiziji pa si jo je ogledalo več kot 750 milijonov ljudi. Vlečka (train) Dianine obleke je bila dolga skoraj osem metrov in je komaj prišla vsa v kočijo, s svojimi oblačili pa je Diana postavila trend oblačenja za celotna osemdeseta leta. Zakon sicer ni bil pravljičen, saj sta od leta 1992 Diana in Charles živela ločeno, uradno pa sta se ločila leta 1996, eno leto pred Dianino nenadno (sudden) smrtjo v prometni nesreči. Prestolonaslednik (heir to the throne) Charles se je nato poročil s Camillo Parker Bowles.

Diamantni zaročni prstan

tečaj angleščine

Zdajšnja kraljica Elizabeta II. in princ Filip, rojen kot princ Filip Grški in Danski, sta se poročila 20. novembra 1947. Princ Filip je Elizabeti II. podaril zaročni prstan, narejen iz diamantov, ki so pripadali njegovi babici. Dizajn za prstan je ustvaril sam, s tem pa navdahnil svojega vnuka, princa Harryja; ta je Meghan Markle podaril prstan iz dragih kamnov, ki so pripadali njegovi materi, princesi Diani.

Racioniranje in poroka

V času poroke Elizabete II. je pri hrani in oblačilih še vedno veljalo strogo racioniranje (rationing). Da bi kraljica lahko nosila svojo poročno obleko, je vlada priskrbela kar 300 kuponov (coupons). Slavnostno pojedino so sestavljale jerebice, ki niso bile racionirane. Vest, da za kraljevo svatbo primanjkuje hrane, je spodbudila države Commonwealtha, da so poslale darila, kot je 500 zabojev konzerviranega ananasa (canned pineapple).

Tečaj angleščine: usvojite novo besedišče

To je le nekaj zanimivosti o kraljevih porokah, saj jih je bilo še veliko. Da bi jih spoznali še več, obiščite tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula, kjer boste poleg poznavanja kulture nadgradili tudi znanje jezika in obogatili besedišče.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.