Aretha Franklin: česa morda še niste vedeli

Tečaj angleščine ponuja odlično priložnost za prijetno druženje in zanimiv pogovor o osebah, ki so pomembno zaznamovale ameriško kulturo, zlasti ameriško glasbo. Mednje spada tudi Aretha Franklin, ki je znana po mnogih pesmih, na primer Respect, Think in You Make Me Feel Like a Natural Woman. Njen značilni glas je bil leta 1985 razglašen za naravni vir (natural resource) države Michigan. Zbrali smo nekaj manj znanih dejstev o tej kraljici soula (The Queen of Soul).

Bala se je letenja

tečaj angleščine

Kraljica soula Aretha Franklin.

V zgodnjih 80. letih je Aretha Franklin letela iz Atlante v svoj domači Detroit. Letalo je zajelo nekaj močnih turbulenc, zato se je od takrat naprej izogibala letalom in raje uporabljala avtobus, ko je morala na svoje koncerte ali druge dogodke. Tega strahu se je poskušala znebiti (to get rid of), zato se je udeležila tečaja, ki naj bi ji pri tem pomagal, a očitno brez uspeha, saj ni nikoli več letela.

V poznejših letih je želela študirati na Julliardu

Aretha je bila samoukinja (self-taught musician), ki je klavir igrala po posluhu (to play by ear) in ni znala brati not (read music). Pomanjkanje akademskega znanja je pri njeni karieri ni oviralo. Vendar pa si je v poznejših letih želela študirati klavir na glasbenem konservatoriju Julliard School v New Yorku. Najbolj je obžalovala, da se nikoli ni vpisala na priznano šolo, je pa pri učitelju, ki se je izobrazil na Julliardu (Julliard-trained instructor), obiskovala zasebne ure klavirja.

Zapustila je vaje za koncert Divas Live

Pevska kraljica je bila močna in odločna ženska, ki je vedela, kaj hoče, in to tudi zahtevala. Leta 1998 so jo povabili, da bi skupaj s Shanio Twain, Celine Dion, Mariah Carey, Glorio Estefan in Carole King sodelovala na koncertu Divas Live. Aretha je v sodelovanje privolila pod enim pogojem, in sicer, da izključijo prezračevalno napravo (air conditioner). Ker ji niso ugodili, je diva zapustila vajo (rehearsal). Kljub temu je pozneje nastopila na dogodku in z drugimi pevkami zapela (You Make Me Feel Like) a Natural Woman.

Tečaj angleščine: obogatite svoje znanje

Tečaj angleščine v jezikovni šoli Lingula prinaša ne samo znanje angleškega jezika, temveč vas seznani tudi z najrazličnejšimi zanimivostmi, recimo o znamenitih osebnostih. Udeležite se ga tudi vi in obogatite svoje znanje.