Finančna angleščina in izpit ICFE

Učenje angleščine lahko zaokrožimo z mednarodnim izpitom. ICFE oziroma International Certificate in Financial English potrjuje vaše znanje angleščine na finančnem področju. Gre za mednarodno priznan izpit, ki se priporoča vsem, ki se poskušajo uveljaviti v mednarodnem finančnem okolju. Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o izpitu ICFE.

učenje angleščine

Zaradi narave izpita je potrebno predhodno poznavanje finančnega področja.

Želim opravljati izpit ICFE. Kako to storim?

V Sloveniji izpita žal ne morete opravljati. Najbližja lokacija je izpitni center v Zagrebu, kjer se tudi prijavite.

Kdaj lahko opravljam izpit?

Najbolje, da roke preverite na spletni strani izpitnega centra. Aprila 2016 sta bila razpisana le dva izpitna roka: prvi maja, drugi pa novembra.

Kako poteka izpit?

Na izpitu se preverjata bralno in slušno razumevanje ter ustno in pisno izražanje. Vsak jezikovni test pomeni 25 % končne ocene. Ustni preizkus se opravlja nekaj dni pred preostalimi testi ali po njih, opravljate pa ga skupaj še z enim kandidatom. Preostali testi trajajo skupaj približno tri ure in pol.

Kako vem, ali znam dovolj?

Zaradi narave izpita je potrebno predhodno poznavanje finančnega področja, vaša angleščina pa mora biti vsaj na ravni B2. Izpit je zato namenjen predvsem finančnikom in računovodjem, ki si želijo delati v mednarodnem okolju. V izbrani jezikovni šoli lahko opravite tudi uvrstitveni test (slušni in pisni del), s katerim bodo ocenili vaše znanje in vam ustrezno svetovali o nadaljnjih korakih.

Kako se izpit ocenjuje?

Izpit je sestavljen iz štirih delov oziroma testov. Vsak od njih pomeni 25 % končne ocene. Ocenjujejo pa se vsi štirje testi kot celota, ne posamezno. V praksi to pomeni, da se lahko zgodi, da na enem od testu kandidat ne zbere niti ene točke, a vseeno uspešno opravi izpit, če se seveda zelo dobro odreže na preostalih treh testih.

Kdaj je izpit uspešno opravljen?

Za pridobitev certifikata je potrebno znanje vsaj na ravni B2. Obstajajo tri pozitivne ocene:

  • C1 Pass with Merit (opravljeno z odliko),
  • C1 Pass in
  • B2 Pass.
  • Negativni oceni sta Narrow Fail in Fail.

Kako dolgo je certifikat ICFE veljaven?

Certifikat ICFE ima neomejeno veljavnost.

Kako se najbolje pripravim na izpit?

To je odvisno od tega, kako dobra je vaša angleščina, in seveda od financ. Če je vaše znanje finančne angleščine zelo dobro, se lahko na izpit pripravite sami. Na spletu je mogoče najti ogromno vaj, seveda pa si lahko tudi sposodite literaturo iz knjižnice ali pobrskate za starimi primeri izpitov. Če o svojem znanju niste najbolj prepričani, je najpametneje, da se obrnete na jezikovno šolo, kjer ponujajo pripravljalne tečaje za mednarodne izpite.

Katero šolo naj izberem?

Priprave na izpit ICFE ponuja kar nekaj jezikovnih šol. Ker to zahteva veliko truda, časa in ne nazadnje tudi financ, je zelo pomembno, da izberete tako šolo, ki vas bo dobro pripravila na izpit. V Linguli lahko opravite uvrstitveni test, na podlagi katerega vam bodo izkušeni učitelji svetovali, kako najhitreje do certifikata. Morda boste celo ugotovili, da je vaša angleščina dovolj dobra in da ne potrebujete intenzivnih priprav. Če pa potrebujete še malce vaje, je Lingula zagotovo prava izbira.

Učenje angleščine: opravite izpit suvereno

Učenje angleščine v Linguli vam razreši marsikatero jezikovno dilemo in pomaga, da v angleščini spregovorite bolj samozavestno.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.