FCE in CAE – pogosta vprašanja

Učenje angleščine je povezano tudi s pripravo na mednarodni izpit. Kandidati za mednarodne izpite se na nas obračajo z raznolikimi vprašanji, zato smo zbrali najpogostejša.

učenje angleščine

Obstajajo tri ocene za »izpit naredil«: A, B in C ter ocena »izpita ni naredil«. A je najvišja ocena.

Želim narediti izpit FCE/CAE iz angleščine. Kako se prijavim in koliko stane?

Prijavite se lahko v jezikovni šoli, ki jo obiskujete, ali na izpitnem centru. Cena znaša od 220 € naprej.

Kdaj lahko opravljam izpit?

Izpit lahko opravljate trikrat letno: marca, junija in decembra. Prijave na izpite se zbirajo približno dva meseca pred izpitnimi roki. Roki za prijave se ne podaljšujejo.

Kako poteka izpit?

Izpit je sestavljen iz petih delov: bralnega, pisnega, slušnega, govornega in dela English in Use, ki preverja znanje slovnice in besedišča. Govorni del je lahko ločen od drugih delov in lahko poteka teden ali dva pred pisnim izpitom ali en teden po njem, odvisno od razpoložljivosti izpraševalcev. Datum in uro ustnega dela izpita prejmete v Potrdilu o prijavi (Confirmation of Entry) vsaj dva tedna pred prvim delom izpita.

Kako vem, ali znam dovolj za izpit?

Priporočamo, da v jezikovni šoli rešite uvrstitveni test – pisni in slušni, oba dela trajata približno 60 do 90 minut) in opravite pogovor v angleščini z izkušenim učiteljem, ki dobro pozna Cambridge izpite.

V jezikovni šoli vam nato svetujejo, kdaj greste lahko na izpit in koliko ur pripravljalnega tečaja potrebujete za uspešno opravljanje izpita.

Kako se izpit ocenjuje?

Obstajajo tri ocene za »izpit naredil«: A, B in C ter ocena »izpita ni naredil«. A je najvišja ocena.

Koliko točk potrebujem za oceno »izpit naredil«? Ali moram uspešno opraviti vsak del izpita?

Vsak posamezen del izpita ima 40 točk, kar skupaj znaša 200 točk. Za oceno C morate doseči najmanj 60 % vseh točk. Posamezni deli testa se ne ocenjujejo z »naredil« in »ni naredil«.

Kako dolgo je pridobljeni certifikat FCE/CAE veljaven?

Izpit ima neomejeno veljavnost.

Kakšna je razlika med izpitoma FCE in CAE?

Razlika v znanju, ki ga kandidat potrebuje, da uspešno opravi izpit, je zelo velika:

  • izpit FCE je na ravni B2 – gre za raven znanja, podobno kot na maturi na višji ravni iz angleščine.
  • Od ravni B2 do izpita CAE, ki je na ravni C1, vas čaka od 200 do 240 ur pouka angleščine.

Na izpit se želim pripraviti sam. Katero gradivo mi svetujete?

Obnesejo se zbirke prejšnjih testov, ki jih lahko kupite v dobro založenih knjigarnah tujejezične literature. Pri nakupu gradiva bodite pozorni na letnico izdaje, kajti oblika izpita se je decembra 2008 spremenila.

Kateri je najboljši način priprave na izpit?

Priprava na izpit je odvisna od vašega znanja angleščine in finančnih sredstev, ki so na voljo za ta namen. Jezikovne šole ponujajo intenzivne pripravljalne tečaje na izpite iz angleščine, obstajajo pa tudi učbeniki in programska oprema za samostojno učenje. Sami se lahko pripravite na izpit, če je vaše znanje res zelo dobro. V nasprotnem primeru pa vam priporočamo intenzivno pripravo na izpit na jezikovnem tečaju.

Učenje angleščine v Linguli

Pripravo na izpit FCE oziroma CAE ponuja vrsta šol. Izberite res dobro šolo in tečaj, ki ga vodijo izkušeni učitelji, ki dobro poznajo potek izpita. Učenje angleščine in pripravo na izpit nudimo v obliki intenzivnih tečajev, ki potekajo običajno enkrat tedensko, tako da lahko med posameznimi srečanji naredite domačo naloga, ki je praviloma ni malo. Priprava na mednarodni izpit je namreč zelo intenziven tečaj.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.