Pravna angleščina in izpit ILEC

Učenje angleščine pogosto zaključimo z mednarodnim izpitom. ILEC oziroma International Legal English Certificate je namenjen študentom prava in pravnikom, ki jim angleščina dobro teče, potrebujejo pa dokazilo, da jo znajo uporabljati tudi v pravnem kontekstu. Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o izpitu ILEC.

učenje angleščine

Izpit ILEC je namenjen študentom prava in pravnikom.

Želim opraviti izpit ILEC. Kako to storim?

V Sloveniji izpita žal ne morete opravljati. Najbližja lokacija je izpitni center v Zagrebu, kjer se tudi prijavite.

Kdaj lahko opravljam izpit?

Najbolje je, da roke preverite na spletni strani izpitnega centra. Leta 2016 sta bila objavljena le dva izpitna roka: prvi je bil maja, drugi pa novembra.

Kako poteka izpit?

Na izpitu bodo preverili vaše bralno in slušno razumevanje ter govorno in pisno izražanje, pri čemer vsak test pomeni 25 % končne ocene. Vsi testi skupaj trajajo približno tri ure in pol.

Nekaj dni pred preostalimi testi ali po njih opravite še govorni test, in sicer skupaj še z enim kandidatom.

Kako vem, ali znam dovolj?

Vaša angleščina mora biti vsaj na ravni B2, ker pa je izpit namenjen predvsem pravnikom oziroma študentom prava, ki si želijo uspeti v mednarodnem okolju oziroma iščejo zaposlitev v tujini, je potrebno poznavanje pravnega področja. Priporočamo, da v jezikovni šoli opravite tudi uvrstitveni test (slušni in pisni del), ki omogoča oceno vašega znanja in ustrezno svetovanje glede nadaljnjih korakov priprave.

Kako se izpit ocenjuje?

Vsak od štirih delov oziroma testov prinese 25 % končne ocene, pri čemer se ocenjujejo vsi štirje testi kot celota, ne posamezno. Čeprav torej kandidat na enem od testov ne zbere niti ene točke, lahko opravi izpit, če se dobro odreže na preostalih treh testih.

Kdaj je izpit uspešno opravljen?

Za pridobitev certifikata je potrebno znanje vsaj na ravni B2. Obstajajo tri pozitivne ocene: C1 Pass with Merit (opravljeno z odliko), C1 Pass in B2 Pass. Negativni oceni sta Narrow Fail in Fail.

Kako dolgo je certifikat ILEC veljaven?

Certifikat ILEC ima neomejeno veljavnost.

Kako se najbolje pripravim na izpit?

Priprava na izpit je odvisna od ravni vašega znanja. Če je vaše znanje pravne angleščine zelo dobro, se lahko na izpit pripravite sami. Vaje lahko poiščete na spletu ali pa si izposodite literaturo iz knjižnice, pobrskate za starimi primeri izpitov …

Priprava na izpit v Linguli

Če o svojem znanju niste najbolj prepričani, je najpametneje, da se obrnete na jezikovno šolo, kjer ponujajo pripravljalne tečaje za mednarodne izpite. V Linguli lahko opravite strokovno svetovanje, na podlagi katerega vam bodo izkušeni učitelji svetovali, kako najhitreje do certifikata. Morda pa boste ugotovili, da je vaša angleščina dovolj dobra in da ne potrebujete intenzivnih priprav. Če potrebujete še nekaj vaje, pa je Lingula zagotovo prava izbira.

Učenje angleščine z izkušenimi učitelji

V Linguli je učenje angleščine prijetno in sproščeno. Slovnico vas učimo prek pogovora, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.

Imate vprašanja o učenju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.