Branje pohitri učenje jezika – priporočamo TEH 7 knjig

Angleščina je jezik, ki ga srečamo praktično vsepovsod, kar daje nešteto možnosti, da se obdamo z njo. Branje knjig je ena najbolj priljubljenih aktivnosti, zato ni potrebe, da se omejimo samo na pridobivanje jezikovnega znanja na tečaju angleščine.

angleščina

Eden izmed najboljših načinov, kako boste hitro napredovali in z malo truda usvojili ogromno besedišča, je branje knjig.

Zakaj je branje odličen način za širjenje besednega zaklada?

Z branjem na prijeten način utrdimo že znano besedišče, se naučimo novih fraz in dobimo občutek za besede, ki v angleščini zvenijo naravno. Ko besede vedno znova prebiramo, jih naši možgani shranijo v spomin. Besedišče pisanih besedil je navadno tudi bogatejše od tistega, ki ga uporabljamo med govorom, zato lažje usvojimo več novih besed.

Kako z branjem usvojiti čim več besedišča

 1. Povedi, odstavke ali dele, ki pritegnejo našo pozornost, preberimo večkrat.
 2. »Dobre« stavke, ki bi si jih radi zapomnili, preberimo tudi na glas. Tako si bomo strukture vtisnili v spomin in jih uporabili, ko se pojavi priložnost.
 3. Strukture in stavke, ki bi si jih radi zapomnili, zapišimo v poseben bralni zvezek.

Izbira dobre knjige ne bi smela biti pretežavna, saj se vsako leto v svetu izda okoli štiri milijone novih naslovov knjig, od tega jih je v angleščini okoli 20 %.

Nekaj predlogov iz leta 2022

Zbrali smo nekaj predlogov naslovov, ki jih je za knjige leta 2022 razglasila spletna stran BBC English.

 • The Candy House (Jennifer Egan)

  angleščina - The Candy House (Jennifer Egan)

  The Candy House (Jennifer Egan)

Avtorica uspešnice A Visitor from the Goon Squad, ki so jo leta 2011 nagradili s Pulitzerjevo nagrado, je letos razkrila, kaj se je zgodilo z liki iz izvirne zgodbe.

The Candy house je zgodba, postavljena v leto 2010, ko uspešni podjetnik Bix Bouton začuti željo po nečem svežem. Zaplete se v pogovor s profesorjem, ki mu predstavi zamisel o prenosu spomina. Bix razvije tehnologijo, ki posamezniku omogoča dostop do vsakega spomina, ki ga je kdaj imel. Spomine lahko tudi izmenjuje z drugimi v zameno za njihove spomine. Mnogi so navdušeni, a ne vsi.

 • Cult Classic (Sloane Crosley)

  angleščina - Cult Classic (Sloane Crosley)

  Cult Classic (Sloane Crosley)

Sloane Crosley v romanu Cult Classic piše o skrivnostih, ljubezni in nadzoru misli.

Zaspan konec tedna v newyorški kitajski četrti. Junakinja romana Lola se med srečanjem z nekdanjima sodelavcema izmuzne ven, da bi kupila cigarete. Medtem sreča več nekdanjih fantov. A naključja, ki to niso, jo spodbudijo k pomislekom o zvezi z njenim trenutnim zaročencem. Pri razpletu dogajanja imata pomembno vlogo njen najboljši prijatelj in nekdanji šef, ki je kariero urednika revije zamenjal za kariero guruja.

 • Liberation Day (George Saunders)

  angleščina - Liberation Day (George Saunders)

  Liberation Day (George Saunders)

Najboljši angleški pisec kratkih zgodb George Saunders tokrat predstavlja zbirko devetih zgodb, ki govorijo o moči, morali in pravičnosti.

V eni izmed njih, ki nosi naslov Mother’s Day, spremljamo dve ženski, ki sta ljubili istega moškega. Ko nekega dne začne padati toča, se dokopljeta do enakih eksistencialnih spoznanj.

 • Fairy Tale (Stephen King)

  angleščina - Fairy Tale (Stephen King)

  Fairy Tale (Stephen King)

Avtor slavnih književnih grozljivk, ki so podlaga za mnoge znane filmske priredbe, Stephen King je letos izdal novo poslastico z naslovom Fairy Tale.

Fantazijska pripoved opisuje 17-letnega Charlieja Reada, ki mu krajevni samotar gospod Bowditch zapusti hišo, zlato in ključe do drugega sveta. A mladenič kmalu odkrije, da je ta drugi svet poln nevarnosti.

 • Black Cake (Charmaine Wilkerson)

  angleščina - Black Cake (Charmaine Wilkerson)

  Black Cake (Charmaine Wilkerson)

Prvi roman pisateljice Charmaine Wilkerson Black Cake nas popelje v Kalifornijo, kjer Byron in Benny po smrti mame Eleanor prejmeta zanimivo zapuščino. Eleanor jima zapusti črno torto, pripravljeno po starem družinskem receptu, in glasovno sporočilo. Mama jima po tej poti razkrije zgodbo o mladenki in nekaj temačnih družinskih skrivnosti.

 • The Whalebone Theatre (Joanna Quinn)

  angleščina - The Whalebone Theatre (Joanna Quinn)

  The Whalebone Theatre (Joanna Quinn)

V poznih 20. letih 19. stoletja na obalo Rokavskega zaliva naplavi kita. Po zakonu žival pripada kralju. 12-letna sirota Cristabel Seagrave pa se odloči, da bodo z druščino prijateljev iz okostja kitovega prsnega koša zgradili gledališče. To bo njeno zatočišče pred krušnimi starši in guvernanto. Toda ko Cristabel odraste, se vse spremeni …

 • Darling (India Knight)

  angleščina - Darling (India Knight)

  Darling (India Knight)

Zadnja knjiga na seznamu je Darling pisateljice Indie Knight. Najstnica Linda Radlett hrepeni po ljubezni. Ampak kako jo najti v zaselku, kjer prebiva z očetom, ki je nekdanji rokovski zvezdnik, boemsko mamo, sorojenci in sestrično Frances, ki je njena najboljša prijateljica? Kljub strogemu očetu, ki odžene vse morebitne snubce, Linda sanja o prihodnosti, polni ljubezenskih zgodb, in včasih tudi o svobodi.

Angleščina v jezikovni šoli Lingula

Angleščina odpira vrata v številne literarne in druge fantazijske svetove, ob branju pa svoje znanje jezika izboljšamo na nadvse prijeten in naraven način.

Z vse ljubitelje knjig v Linguli pripravljamo Book Club, ki je idealna kombinacija branja knjig in zanimivih debat z izvirnim govorcem. Izkoristite svoj prosti čas in se z užitkom potopite v dobro zgodbo v angleškem jeziku.

 

Vse dobre knjige imajo nekaj skupnega – so bolj resnične, kot če bi se dejansko zgodile.
Ernest Hemingway