Fitzwilliam College, tečaj za mlade

Fitzwilliam College, ki ga študentje imenujejo kar Fitz, je eden izmed kolidžev Univerze v Cambridgeu z okoli 800 dodiplomskimi in podiplomskimi študenti. V poletnih mesecih v Fitzu obiskujejo tečaj angleščine mladi med 17. in 25. letom.

Moderna stavba obsega več kot 400 sob, knjižnico, večnamenski avditorij za glasbene in dramske predstave, telovadnico, igrišča za skvoš in druge športne dejavnosti.

Tečajniki bivajo v eno- ali dvoposteljnih sobah v študentskem domu (dorm).

Tečajniki bivajo v eno- ali dvoposteljnih sobah v študentskem domu (dorm).

Kako poteka tečaj angleščine v Fitzwilliam Collegeu?

Prvi dan pišejo tečajniki uvrstitveni test, da jih laže porazdelijo po skupinah glede na njihovo znanje. Pri pouku je poudarek na pogovoru, igri vlog, dialogih iz vsakdanjih situacij in projektnem delu.

Pouk poteka v velikih in svetlih učilnicah v skupinah z največ 12 tečajniki.

Pouk poteka v velikih in svetlih učilnicah v skupinah z največ 12 tečajniki.

Popoldanske in večerne dejavnosti

Za tiste željne druženja in spoznavanja novih prijateljev je na izbiro veliko družabnih dejavnosti: celodnevni izlet v London, ogled Cambridgea, obisk King’s Collegea, športne aktivnosti (odbojka, plavanje, fitnes, bowling, športi na prostem). Ob večerih vsi radi obiščejo kak tradicionalni angleški pub ali se udeležijo koncerta v kateri izmed univerzitetnih kapel.

Ob večerih vsi radi obiščejo kak tradicionalni angleški pub ali se udeležijo koncerta v kateri izmed univerzitetnih kapel.

Ob večerih vsi radi obiščejo kak tradicionalni angleški pub ali se udeležijo koncerta v kateri izmed univerzitetnih kapel.

Za ljubitelje klasične glasbe je obisk koncerta v kapeli King’s Collegea vsekakor glasbena poslastica. Gostijo namreč domače in tuje glasbene umetnike v manjših in večjih vokalnih ter instrumentalnih zasedbah.

Punting

Če ste prvič v Cambridgeu, se morate vsekakor preizkusiti v njihovi priljubljeni rekreaciji – punting (pʌntɪŋ). Potrebujete plitek štirioglat čoln punt, ki ga poganjate tako, da se z večmetrsko palico odrivate od dna reke. Šest do sedem metrov dolg čoln lahko prevaža tudi do 12 ljudi. Morda se sliši enostavno, a zahteva precej koordinacije, stabilnosti in predvsem močne roke.

Potrebujete plitek štirioglat čoln punt, ki ga poganjate tako, da se z večmetrsko palico odrivate od dna reke.

Potrebujete plitek štirioglat čoln punt, ki ga poganjate tako, da se z večmetrsko palico odrivate od dna reke.

Prvi punti so obstajali že v srednjem veku, uporabljali so se za tovorjenje lokalnega tovora, ribolov na jegulje (eel fishing), obrezovanje trstičja (reed cutting) ali lovljenje prejadi (fowling). Šele v 19. stoletju so začeli graditi punte za rekreacijo.

Dandanes je punting tako popularen, da nastane na rekli prava gneča (congestion), ki se konča z manjšimi trki in včasih tudi ponesrečenimi padci v vodo.

Dandanes je punting tako priljuben, da nastane na reki prava gneča (congestion), ki se konča z manjšimi trki in včasih tudi nesrečnimi padci v vodo.

Punting je značilen le za Oxford in Cambridge. Ker pa sta bili ti dve mesti že od nekdaj tekmec drug drugemu, je to vidno tudi v različnem pristopu k puntingu. V Cambridgeu namreč veslač stoji na prednjem delu čolna, v Oxfordu pa na koncu. Oboji menijo, da drugi to počno napačno, in tako boste v Cambridgeu slišali, da nikakor ni možno odrivati čolna od zadaj, v Oxfordu pa ravno obratno.

Znani stavek, ki ga prebivalci obeh univerzitetnih mest radi izgovorijo, je: Of course they do it from the wrong end.

Tečaj angleščine v tujini širi obzorja

Tečaj angleščine v tujini je priložnost za širjenje besednega zaklada in zanimive debate v angleščini.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.