Razvoj angleščine, 2. del

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje tega najbolj razširjenega »drugega« jezika na svetu. Poznate njegov razvoj?

Poznate razvoj angleščine?

Zgodnja moderna angleščina

Nekje od konca 15. stoletja pa do začetka 19. stoletja se je na britanskem otočju uporabljala t. i. zgodnja moderna angleščina, ki jo zaznamuje standardizacija jezika. Za to je zaslužen izum tiska in tako tudi tiskarskega stroja, ki ga je v Angliji v 15. stoletju uvedel William Claxton. V zgodnji moderni angleščini je ustvarjal tudi William Shakespeare.

Moderna angleščina

V 19. stoletju se je angleščina še vedno močno razvijala; zaradi industrijske revolucije in angleških kolonij po vsem svetu se je še posebej bogatilo njeno besedišče.

Dandanes obstaja več različic angleščine, med njimi tudi ameriška angleščina, v kateri so se ohranile nekatere tipične angleške besede, ki so se v britanski angleščini že prenehale uporabljati. Amerikanizem sta tako na primer besedi trash (brit. ang. rubbish, slov. smeti) ali fall (brit. ang. autumn, slov. jesen).

Lingulin tečaj angleščine vam nudi možnost, izveste še več zanimivosti o angleškem jeziku ali angleški kulturi. Pridružite se nam na enem izmed in skupaj bomo ugotavljali, kaj vse se skriva za tem na videz robustnim jezikom.

Preberite več o razvoju angleščine, 1. del