Razvoj angleščine, 1. del

Tečaj angleščine je odlična priložnost za spoznavanje tega najbolj razširjenega »drugega« jezika na svetu. Poznate njegov razvoj?

Poznate razvoj angleščine?

Stara angleščina

Začetki angleščine segajo v 5. stoletje n. št., ko so tri germanska plemena, Angli, Sasi in Juti, osvojila britansko otočje in tako izrinila prejšnje keltsko govoreče prebivalstvo proti zahodu in severu, današnji Irski, Škotski in Walesu. Nova plemena so s seboj prinesla podobne si jezike, ki so nato oblikovala zgodnjo različico angleščine, danes poznano kot staro angleščino. Ta naj bi bila v rabi približno od 5. do 11. stoletja.

V tem času je stara angleščina prevzela tudi lastnosti jezikov, s katerimi so njeni govorci prihajali v stik, to so predvsem lastnosti keltskega jezika, pa tudi nordijščine. Tako kot današnja slovenščina je stara angleščina poznala dvojino, a le za osebne zaimke, v sodobni angleščini pa so ostanki dvojine vidni v razlikah med besedami both/all (oba/vsi), neither/none (niti prvi niti drugi/noben).

Srednja angleščina

Leta 1066 so britanski otok zavzeli Normani, kar je vplivalo tudi na jezik, saj so novi osvajalci s seboj prinesli različico francoskega jezika. Nekaj časa se je celo pojavila jezikovna razslojenost, višji razred je uporabljal francoščino, nižji razred pa angleščino. V 14. stoletju je spet prevladala angleščina, vendar z mnogimi francoskimi besedami. Ta različica je danes imenovana srednja angleščina, v njej je ustvarjal tudi avtor Canterburyjskih zgodb Geoffrey Chaucer, seveda pa bi jo današnji angleški govorec težko razumel.

Lingulin tečaj angleščine vam nudi možnost, izveste še več zanimivosti o angleškem jeziku ali angleški kulturi. Pridružite se nam na enem izmed in skupaj bomo ugotavljali, kaj vse se skriva za tem na videz robustnim jezikom.

Preberite več o razvoju angleščine, 2. del