Britanska krona

Zakaj je na kanadskih bankovcih podoba britanske kraljice ali kaj vse spada pod britansko krono?

Nemogoče je hoditi v šolo v angleško govorečem svetu, ne da bi se pri tem naučili, da je angleški imperij na vrhuncu svoje moči nekoč obsegal četrtino svetovnega ozemlja in prebivalstva.

Pogosto omenjamo države, ki so se od Združenega kraljestva odcepile nasilno, recimo ZDA in Indijo, pozabljamo pa, da si je marsikatera priborila neodvisnost s pomočjo diplomacije in brez prelivanja krvi. To so dosegle tako, da v zameno za neodvisnost še vedno priznavajo kraljico za svojega vodjo, čeprav ima ta zelo malo moči znotraj njihovih meja, saj jih v resnici vodi parlament. To so države Britanske skupnosti narodov ali angleško Commonwealth Realm. Mednje štejemo Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, Jamajko in druge.

Shema vseh držav, ki spadajo pod britansko krono (vir: CGP Grey, youtube.com)

Shema vseh držav, ki spadajo pod britansko krono (vir: CGP Grey, youtube.com)

Kronska posestva (Crown dependecies) so tri države v Britanskem otočju (Isle of Man, Guernsey in Jersey), ki niso mednarodno priznane kot samostojne in spadajo v okvir Združenega kraljestva. Imajo svoj parlament, hkrati pa ima kraljica možnost veta na vse njihove zakone.

Britanska čezmorska ozemlja (British Overseas Territories) so še zadnji ostanki kolonij. Te države se v nasprotju s tistimi, ki so se odcepile, še zmeraj zanašajo na vojaško in gospodarsko pomoč Združenega kraljestva. Niso neodvisne in vsak, ki se rodi v njih, je britanski državljan. To so recimo Bermudi, Gibraltar, Falklandski otoki in drugi.