Angleški plemiči in sendviči

Kaj imajo skupnega?

Sendvič – dve rezini kruha in nekaj vmes – je verjetno najbolj razširjena jed na svetu, ki jo uživamo doma ali na poti, saj je praktična, ponuja nešteto okusov in je preprosta za pripravo. Zakaj pa se ta kombinacija živil imenuje sendvič?
sandwich
Legenda pravi, da je bil John Montagu, četrti sandwiški grof (4th Earl of Sandwich), strasten kvartopirec (gambler). Še posebej rad je igral cribbage (igra s kartami, popularna v Veliki Britaniji in ZDA). Angleški aristokrat je bil tako zavzet za igro, da ni imel časa niti jesti, zato je naročil svojemu lakaju (valet), naj položi meso (meat) kar med dve rezini kruha (two slices of bread). Tako mu med jedjo ni bilo treba odložiti kart, prav tako pa jih ni zamazal z mastnimi rokami, saj se s prsti ni dotikal mesa, temveč le kruha. Njegovim soigralcem se je ideja zazdela imenitna, zato so tudi sami naročali »the same as Sandwich!« (isto, kar jé grof Sandwich!).

Seveda pa so jed poznali že prej. Imenovali so jo preprosto po sestavinah: bread and meat (kruh in meso) ali bread and cheese (kruh in sir).