Kako napredovati na tečaju angleščine?

Tečaj angleščine je pravi pristop za usvojitev novih struktur in osvežitev že znanega. Odgovori na to, kako se učiti angleško, so tako različni kot ljudje, ki se to sprašujejo. Zbrali smo sedem preverjenih nasvetov.

tečaj angleščine

Če imate cilj, ste bolj motivirani za učenje in lažje spremljate svoj napredek.

#1 Želja

Če vas učenje angleščine ne zanima, vam ne bo pomagalo prav nič – niti res dober tečaj, niti najboljši učitelj … Vedno boste našli najrazličnejše izgovore, vedno bo težko, ne bo dovolj časa … Bodite pošteni do sebe, do svojega časa in denarja: če se v resnici ne želite naučiti angleško, počnite raje kaj drugega.

2. Postavite si cilj: zakaj se učite angleško

Če imate cilj, ste bolj motivirani za učenje in lažje spremljate svoj napredek.

  • Se želite naučiti osnov jezika za vsakodnevno komunikacijo na potovanju?
  • Bi radi opravili mednarodni izpit?
  • Ali želite študirati v tujini?
  • Si želite najti boljšo službo?
  • Želite biti pri svojem delu še uspešnejši in samozavestni tudi tedaj, ko govorite angleško?

#3 Trenirajte, trenirajte in spet trenirajte

Učenje jezika je podobno obiskovanju fitnesa. Oboje zahteva vztrajen in reden trening. Tako kot ne boste šli v telovadnico s polnim želodcem, tudi jezikovnega tečaja ni dobro obiskovati »na suho«, brez domače naloge ali ne da bi ponovili najpomembnejše besede z zadnjega srečanja.
Običajno domače naloge na tečajih za odrasle ni veliko, saj vsi vemo, da je časa malo, obveznosti pa veliko. Vendar bo vaš napredek mnogo hitrejši, če si boste pred vsakim obiskom tečaja vzeli vsaj petnajst do trideset minut časa za ponovitev naučenega. Nekatere od šol (na primer Lingula) imajo spletne strani z inteaktivnimi vajami, ki vam pomagajo pri utrjevanju snovi.

#4 Poslušajte. Ponavljajte.

Otroci se učijo novega jezika s poslušanjem in ponavljanjem kot v angleškem reku: »Monkey see, monkey do.« Naredite enako. Poslušajte vse, kar se da:

  • angleške oddaje na radiu in televiziji,
  • cd-je za učenje angleščine,
  • slušne vaje, ki jih najdete na spletu …

Stvari, ki se vam zdijo uporabne, ponovite. Pogovarjajte se sami s seboj. Izberite stavke, ki si jih želite zapomniti; ponovite jih glasno, večkrat zapored in ob tem ne glejte v knjigo.

#5 Berite in širite svoj besedni zaklad

Branje je odličen način za širjenje besednega zaklada. Berite revije, ki jih morda sicer v slovenščini ne bi, privoščite si brskanje po spletu, sodelujte na angleških spletnih forumih, berite angleške knjige … Nove fraze si zapisujte. Napišite cel stavek v angleščini, ne le posameznih besed. In če le gre, berite nekaj minut na glas.
Slovar uporabite le občasno. Nenehno listanje po slovarju vam bo vzelo vse veselje do branja. Ni treba, da razumete vsako posamezno besedo, razumeti morate bistvo.

6. Izkoristite splet in interaktivne vaje

Rešujte interaktivne vaje za besedišče in slovnico; z njimi lahko trenirate, dokler snovi res ne osvojite. Za vaje potrebujete le nekaj minut časa.

7. Naredite nekaj!

In morda najpomembnejši nasvet: storite nekaj glede svoje želje po znanju angleščine, sicer ne boste prišli nikamor. Odločite se za akcijo! Je za vas prava izbira tečaj angleščine v živo, e-tečaj, individualni tečaj …? Angleško se lahko učite tudi sami: ponovite slovnico, razširite svoj besedni zaklad, vendar praviloma brez dobre jezikovne šole vendarle ne gre.

Prvi korak je vsekakor dogovor za svetovalni pogovor, v katerem vam bodo v jezikovni šoli svetovali naprimernejši program – glede na vaše želje in znanje.

Tečaj angleščine: čas je za akcijo

Tečaj angleščine je idealna priložnost za pogovor v tem praktičnem jeziku. Če bi radi vedeli, kje z učenjem začeti, se dogovorite za umestitveni pogovor. Svetovali vam bomo, kateri tečaj je za vas najprimernejši, z izkušenimi predavatelji pa boste skozi pogovor razširili besedišče in odpravili morebitne slovnične napakice.

Imate vprašanja o tečaju angleščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.