Velika Britanija, Anglija ali Združeno kraljestvo?

O čem pravzaprav teče beseda, ko govorimo o Veliki Britaniji, Angliji in Združenem kraljestvu? Je to ena država, jih je več? Razpihajmo meglo nejasnosti nad eno najpomembnejših držav na svetu.

Dežele Velike Britanije: Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska

Dežele Velike Britanije: Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska.


Združeno kraljestvo
(United Kingdom) je država, sestavljena iz štirih samostojnih entitet: Anglije (England), kjer je največ prebivalcev in je tudi glavno mesto London, zaradi česar jo pogosto zamenjujemo za Veliko Britanijo, Škotske (Scotland), Walesa in Severne Irske (Northern Ireland). Prebivalce Združenega kraljestva tako imenujemo glede na deželo, v kateri živijo: Angleži (English), Škoti (Scottish), Valižani (Welsh) in Severni Irci (Northern Irish), zato ne smemo vseh klicati Angleži, saj tega ne marajo (velja pa tudi nenapisano pravilo, da se ne marajo med seboj). Kljub temu pa imajo vsi britanski potni list in so britanski državljani.

Polno in uradno ime države je Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), kar Slovenci okrajšamo v ZK, Britanci pa v UK.

Kje pa se v tej zgodbi skriva Velika Britanija (Great Britain)? Na sliki levo Velika Britanija zajema območje, obarvano vijolično, in ni političen, temveč geografski pojem. Je največji otok v Britanskem otočju (British Isles), ki mu po velikosti sledi otok Irska (Ireland). Ta je sestavljen iz že prej omenjene Severne Irske in Republike Irske (Republic of Ireland), kot prikazuje slika desno.

Otok Irsko sestavljata Severna Irska in Republika Irska.

Otok Irsko sestavljata Severna Irska in Republika Irska.

Velika Britanija zajema vijolično obarvano območje.

Velika Britanija zajema vijolično obarvano območje.