Irska – draft

Irsko poznamo kot zeleno deželo veselih in prijaznih ljudi, kjer, sodeč po statistiki, spijejo največ piva. Zaščitni znak Irske je zelena detelja, vsaka druga irska družina pa nosi ime, ki se začne z Mac ali O’. Napisi na cestah in v mestih so dvojezični, saj je uradni jezik poleg angleščine tudi galščina, a jo žal tekoče govori le še nekaj sto tisoč ljudi.

Irska pa je vsekakor več kot le zibelka Guinnessa in dežela prostranih zelenih trat, kjer se pasejo črede ovac in krav.

Poleti 2016 sem se odločila, da iz vroče Ljubljane pobegnem v svežino irske narave. Spoznala sem popolnoma nov svet naravnih krasot, čudovitih ljudi, okusne hrane in še in še.

Dublin – domač kot vas in prijazen kot pub

Dublin.

Domačini za Dublin pravijo, da je domač kot vas in prijazen kot pub. V nasprotju z drugimi velikanskimi svetovnimi prestolnicami mesto pokriva le 115 kvadratnih kilometrov ozemlja, kar pomeni, da z lahkoto odkrivate njegove kotičke kar peš. Skozi mesto teče reka Liffey, prečkamo jo lahko čez več mostov, najzanimivejši je zagotovo Dublin’s O’ Connell Bridge, edini most v Evropi, ki je toliko dolg kot širok.

Rock of Cashel – hudičev izpljunek

Rock of Cashel.

Rock of Cashel.

Irska je znana po svojih gradovih, zato sem morala obiskati vsaj enega. Rock of Cashel je čarobna srednjeveška trdnjava iz 12. stoletja, kjer so nekoč bivali kralji in škofi. Po legendi je znamenita utrdba nastala kot izpljunek hudiča, ki je ugriznil del gore Devil’s Bite, nahajajoče se 30 kilometrov severno od Cashela. Kos kamnine je padel iz hudičevih ust in tako je nastal Rock of Cashel.

Ring of Kerry – 180 kilometrov naravnih čudes

Če vas pot kdaj ponese na Irsko, nikakor ne izpustite ene izmed najlepših poti na svetu, panoramske ceste Ring of Kerry. Čudovita zelena hribovita pokrajina, razgledi na sinje morje, peščene obale in kristalna jezera vas bodo vsekakor presunili. Čeprav celoten krog obsega le 180 kilometrov, pa lahko vožnja traja ves dan.

Irska plača.

Irska plaža.

V poletnem času je bilo na poti kup turistov, prav adrenalinska pa so bila srečanja z avtobusi, ki so s polno hitrostjo švigali iz nasprotne smeri po cesti, ki se zdi dovolj široka komaj za en avto. Odkrivanje sanjskih plaž s turkiznim morjem je poplačalo strah v kosteh.

Čeprav je bilo vreme v juliju sveže in zelo vetrovno ter se je temperatura zraka gibala med 15 in 18 stopinjami, to pogumnih domačinov ni odvrnilo od plavanja in sončenja.

Otroci so veselo delali potičke in se skupaj s starši namakali v prijetno hladni vodi.

Narodni park Killarney

Narodni park Killarney je manj kot 10 minut hoje iz centra mesta. Jezera, otočki, pogled na okoliške gore so me navdušili. Sredi parka se razprostira posestvo Muckross s prečudovito vilo Ross in botaničnim vrtom.

Cliffs of Moher – ko se v glavi kar zvrti

Več sto milijonov let stare skale, ki segajo 214 metrov visoko in se razprostirajo več kilometrov naokoli, so znane pod imenom Cliffs of Moher. Ime so dobile po utrdbi Moher, ki se je nekoč dvigovala na njih. Na sprehodu po makadamski poti, ki je od strmega prepada ne loči nobena ograja, se ob pogledu na strme skale in razburkano morje daleč v nižini v glavi kar hitro zvrti.

Prepričana sem, da ta čudovita dežela skriva še mnogo zakladov, ki jih na kratkem potepu nisem odkrila. Vendar ji je uspelo, da me je v tednu dni očarala z neokrnjeno naravo, svežim zrakom, dobro hrano in pijačo ter vedno nasmejanimi, dobrovoljnimi domačini.

Polona Zupanc je profesorica angleščine in koordinatorica anglistov v Linguli

Comments are closed.